Autoverzekering berekenen: hoe doe je dat?

Iemand net een auto heeft gekocht moet daar automatisch een autoverzekering bij nemen. Zo’n verzekering kun je afnemen bij diverse verzekeraars die op basis van verschillende factoren de prijs gaan berekenen voor jouw autoverzekering. Nu denk je misschien hoe deze verzekeraars uiteindelijk tot een bepaald bedrag komen. In dit artikel worden een aantal factoren uitgelicht hoe verzekeraars te werk gaan als het gaat om een autoverzekering berekenen.

Dekking

Om de autoverzekering te berekenen moet er eerst een dekking worden gekozen. Bij deze dekking is een WA-verzekering verplicht. Deze vergoedt namelijk alle schade die je bij anderen veroorzaakt. Je kunt ook voor een Casco-verzekering aan. Daarmee ben je ook vergoed tegen allerlei omstandigheden die van buitenaf gebeuren zoals diefstal, natuurgeweld of brand. Ook kun je ervoor kiezen voor een all-risk verzekering, waardoor je bent verzekerd tegen alle mogelijke schade. Hier geldt de regel: hoe beter de dekking, hoe meer premie je betaalt.

Aanvullende verzekering

Een andere bijkomstigheid die hoort bij de berekening is de aanvullende verzekeringen. Denkt bijvoorbeeld aan inzittendenverzekering die de schade dekt voor andere passagiers, verkeersrechtbijstand die helpt bij juridische zaken of pechhulp. Deze zaken kun je ook apart verzekeren, maar sommige verzekeraars bieden de mogelijkheid om het in één keer te verzekeren.

Eigen risico

Veel verzekeraars kiezen ervoor om een eigen risico te hanteren van ongeveer 150 euro. Soms kan  dit worden aangevuld in ruil voor een lagere premie. Dit gaat om schades die bij jou worden veroorzaakt en niet bij anderen.

Schadevrije jaren

Ook schadevrije jaren spelen een belangrijke rol bij het berekenen van de autoverzekering. Hoe meer je er hebt, hoe lager de verzekering zal uitpakken. Veel verzekeraars werken met een bonus-malusladder. Indien je een schadevrij jaar hebt, zal je een trede stijgen. Daardoor krijg je meer korting op de maandelijkse premies.

Zoals zijn er nog een aantal factoren die meewegen in het berekenen van de autoverzekering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>